
Продукти, які зменшать вплив радіації та захистять від наслідків радіаційної аварії чи ядерної атаки

Радіація завдає величезної шкоди не тільки внаслідок ядерного удару чи радіаційної аварії, а й коли потрапляє в організм людини із зараженими продуктами та напоями. У свою чергу продукти можуть знизити вплив радіації.
Читайте також: Україна підписала контракт про постачання систем ППО IRIS-T – Мельник
Що потрібно знати, щоб захистити свій організм від радіації, розповідає лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.
За словами дієтологині, харчування та харчові продукти може мати пряму протирадіаційну дію, тобто знижувати дозу
Які продукти як обробляти, щоб знизити накопичення в організмі основних дозоутворюючих елементів
Молочні продукти. Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%), знежирене молоко — трохи менше (85-92%), набагато менше — вершки (15-8%), знежирений сир (10-12%), масло (2,5-1,5%), топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%). Тому якщо вживати молочну продукцію, то краще масло, сир та сметану, під час їх приготування, більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку.
Овочі. Механічне чищення так само як і ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій воді видаляє до 40% радіонуклідів. Варіння овочів — до 60-80%. Тому лікарка радить салати готувати із варених овочів. А оскільки у варених овочах мало вітамінів, додатково вживати вітаміни, в першу чергу, вітаміну С.
Печериці не вживати в сирому вигляді та не смажити, а обов’язково відварювати. У відвар переходить майже 85% цезію.
М’ясо та рибу лише відварювати, тому що у бульйон переходить до 50% радіонуклідів. Ні в якому разі не використовувати для варіння бульйону кістки.
В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі. При варінні цілих яєць радіонукліди можуть переходити у саме яйце, тому потрібно їх смажити.
Які речовини та продукти є блокаторами та декорпорантами – речовинами, що блокують радіонукліди або прискорюють їх виведення з організму
В першу чергу, це радіопротектори — продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію.
Серед радіопротекторів антиоксиданти та продукти, що містять антиоксиданти:
токофероли (природний вітамін Е — у ростках пшениці),
вітамін С у підвищених дозах (в природній формі його багато у шипшині, смородині),
вітамін А — у печінці тріски, яловичій, курячій печінці,
каротиноїди — у моркві, помідорах, томатній пасті,
селен — у цибулі, часнику, салі,
поліфеноли — кверцетин у настої цибулиння, гречці,
рутин, катехіни у зеленому та чорному чаї.
Блокатори надходження пов’язують радіонукліди в травній системі – це рослинні полімери, різні види харчових волокон (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати).
Де їх можна знайти:
Клітковини багато в пшеничних та житніх висівках.
Лігнани – в насінні льону і в меленому сезамі, вони прискорюють рух кишкового вмісту по кишечнику, сприяють жовчовиділення та зв’язування жовчю шкідливих речовин.
Пектини — в яблуках печених, буряках вареному, буряковому макуху, шкірці лимона і апельсина, смородині, бешихі, ячмені, рисі нешліфованому.
Фітати – в горосі та квасолі, альгінати в морській капусті та агар-агар).
Соки з м’якоттю — морквяний, овочевий, вишневий.
Корисні продукти, які блокують радіонукліди – це цукати з лимона та апельсина, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або в консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені платівки буряків, моркви.
Блокатори накопичення — це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі в цілому та у певних органах, наприклад, у кістках та щитоподібній залозі. Це хімічні аналоги тих радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні. Хімічним аналогом радіоізотопів цезію є калій, стронцію — кальцій, йоду — стабільний йод. Тому таблетки кальцію глюконату та йодиду калію (або 5% йоду спиртового) — це прості та ефективні засоби. Але їх не можна просто так приймати для профілактики. Лише при потребі.
Декорпоранти утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, в першу чергу сірковмісні амінокислоти — L-цистеїн, який міститься у жовтках яєць, яйцях, також потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени — лимонник, женьшень, ехінацея.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook