Львівська журналістка переклала і видала кулінарну книгу середини 19 століття
Поділитись
Львівська журналістка, головна редакторка журналу «Рецепти господині» Надія Федечко переклала і видала кулінарну книгу «Сухі конфітури способом київським» (за виданнями, що виходили в Києві в 1857 і 1858 роках).
Про це повідомили у групі Авторська кухня українська у Фейсбук.
Журналістка Nadiya Fedechko переклала і долучилася до відтворення книги «Сухі конфітури способом київським».
Надія дієво допомагала нам із пошуками в роботі над книгою Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова». Саме з її легкої руки в рамках проєкту АВТОРСЬКА КУХНЯ УКРАЇНСЬКА було відтворено коломиївську книгу переписів «Як добре й здорово варити».
Це був неабиякий виклик – здійснити переклад польського тексту майже 200-літньої давнини та ще й із розумінням «кухарської штуки». І їй це вдалося ! Вдалося зробити максимально точний переклад (адже це унікальні кулінарні приписи, де кожна «кома» має значення) і зберегти той старовинний флер, яким зачаровують старі кулінарні книги. Знайдете тут багато гарних, «розгублених» в сучасності слів, які так хочеться повернути в нашу мову і повсякдення.
Нам страшенно пощастило, адже Надійка, це три в одному: перекладачка, редакторка, знавець кулінарії.
Вона ще є авторкою багатьох коментарів, які дуже збагачують цю книгу історичними, часом лінгвістичними, а часом кулінарно-практичними ремарками. Коли при ознайомленні з переписом у вас виникне якесь питання, ви моментально знайдете на нього відповідь у коментарях. Це дуже зручно.

Книга Марії Марцішевської «Сухі конфітури пособом київським» виходить у співпраці проєкту АКУ з Видавництво УКУ.
Це вже третя спільна робота «на одній хвилі». Ми надзвичайно вдячні колективу видавництва, а особливо: Володимиру Нетак – директору, Галині Матис – випусковому редактору та Ростиславу Рибчанському – технічному редактору за однодумство і висококваліфікований, фаховий підхід до справи.

До 15 квітня цю книгу можна замовити і передплатити за ціною 750грн. (замість 880 грн.). Звертатися до групи Авторська кухня українська.